|
|
jana černá design |
Milí příznivci pečení a formy na bábovku „Sladkých šestnáct“,
na podzim roku 2011 se konala soutěž o formu z růžového porcelánu, do které mi majitelé formy „Sladkých šestnáct" posílali recepty a fotografie svých krásných
a hlavně chutných bábovek.
Po velkém pečení a ještě větším rozvažování, zvítězila bábovka ČOKOBÁBO
Vyhrála díky spojení výtečné chuti, fotogenickému vzhledu, objemu přiměřenému formě „Sladkých šestnáct" a svým
způsobem i díky své jisté luxusní jedinečnosti. |
|
|
|
|
|
forma na bábovku |
jana černá |
|
|
|
|
|
Mezi dalšími, které mohu jen a jen doporučit a šlapaly vítězné bábovce
na paty, jsou:
Savoy - výtečná chuť, snad spíše jako dort než jako bábovka, nevýhodou je ale celková náročnost (při troše nešikovnosti čokoládová vrstva zaplaví centrální prostor) a nákladnost
Smetanová - úžasně jednoduchá přitom výborná, není nákladná, skvělý objem
a nedělá „sopku", avšak zaznamenala jsem značně „zkorodovaný" povrch,
kde dílky nejsou tak krásně vykreslené
Černá komtesa - velice dobrá, ale hutnější a její přípravu provází náročné vážení
ČOKOBÁBO - recept - ingredience - postup
ingredience:
200g čokoláda - 70% pomerančová
50g másla
250g polohrubé mouky
- mix špaldová + bílá
2 lžičky vinného kamene, může být i prášek do pečiva
2 lžičky skořice
2 lžičky pomerančové kůry
150 g hnědého cukru
špetka soli
4 vejce
vlašské ořechy
250 ml rostlinného oleje, z vlašských ořechů
postup:
mouku, prášek do pečiva, škořici, kůru, cukr, sůl smíchat dohromady
vejce umíchat do pěny, postupně k nim přidávat olej
čokoládu rozlámat, polovinu rozpustit s máslem
ořechy nasekat na menší kousky
k vaječno-olejové pěně přidat moučnou a čokoládovou směs, kousky čokolády
a ořechy
vše promíchat, dát do formy
60 - 70 minut péct na 160 ºC - sušší varianta - doporučuji
nebo 40 - 50 minut na 180 ºC - vláčnější verze
Věřím, že Vám bude chutnat!
Postupy k dalším receptům budu doplňovat průběžně - a najdete je v „pekařce".
Ještě jednou moc děkuji všem účastníkům!! Mám radost z celé soutěže, z nových typů na bábovky a že se formám u Vás tak dobře daří!
Přeji Vám, ať Vám forma „Sladkých šestnáct" nadále dělá jen radost,
ať se bábovka vždycky krásně vyklopí a ať vybírání toho nejlepšího dílku
zpříjemňuje chvíle s Vašimi blízkými.
Jana Černá
|
|
|
soutěžní recepty (kliknutím na obrázek uvidíte více): |
|
|
|
TVAROHOVKA CITRÓNOVÁ
dvě vaničky tvarohu
160 g másla
100 g cukru
3 – 4 vejce
špetka soli
200 g krupice
prášek do pečiva
kůra a šťáva z jednoho
a půl citronu
kakao
máslo a hrubá mouka
na vymazání formy |
|
|
PREZIDENTSKÁ
BÁBOVKA
200g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
250 g změklého másla
6 žloutků
250ml smetany
ke šlehání
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
kůra z jednoho citrónu
100 g oblíbené čokolády
100 g vlašských ořechů
4 lžíce tuzemáku
6 bílků
|
|
|
ČERNÁ KOMTESA
250g hladké mouky
20g holandského kakaa
15g mleté skořice
15g prášku do pečiva
150g lupínkových mandlí
150g strouhané hořké čokolády
150g změklého másla
100g cukru moučka
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
100 ml červeného vína
100g zakysané smetany
100g cukru krupice |
|
|
ORANŽÁDA
100 ml pomerančového džusu
kůra z dvou pomerančů
1 litr plnotučného mléka
2 sáčky pudinku
10 lžic cukru
1 dcl likéru či pálenky |
|
|
NĚŽNÝ BARBAR
1
litr smetany
2 sáčky cukru s pravou vanilkou
2 balení želatiny
100 ml ovocné zavařeniny |
|
|
VÁNOČNÍ
700 ml červeného vína
cukr podle chuti a druhu vína
1 balení fíků (200g)
100 g vlašských ořechů
1 dcl rumu
koření na svařák (celá skořice, hřebíček, badyán)
2 balení želatiny
|
|
|
|
|
ŽOFČINA BÁBOVKA
20 lopatek vlhkého písku |
|
|
VULKÁN
4 vejce
25 dkg hrubé mouky
5 dkg kokosu
1 prášek do pečiva
10 dkg oleje
10 dkg vlahé vody
nastrouhaná kůra
z poloviny citrónu
vymačkaná citrónová šťáva z poloviny citrónu |
|
|
ČOKOBÁBO
200g čokoláda - 70%
pomerančová
50g másla
250g polohrubé mouky
- mix špaldová + bílá
2 lžičky vinného kamene, může být i prášek
do pečiva
2 lžičky skořice
2 lžičky pomerančové kůry
150 g hnědého cukru
špetka soli
4 vejce
vlašské ořechy
250 ml rostlinného oleje, z vlašských ořechů |
|
|
MRKVOVÁ BÁBOVKA ANEB „KRÁLIČÍ MLS"
4 vejce (žloutky
a bílky zvlášť)
1 až 2 hrnky moučkového cukru
1 vanilkový cukr
130 g másla
2 hrnky hrubé mouky
prášek do pečiva
koření (skořice, mleté nové koření, muškátový oříšek, pepř ...)
3 nastrouhané mrkve
nasekané ořechy, rozinky, hořká čokoláda (popř. sušené ovoce)
1,5 hrnku mléka |
|
|
BANÁNOVÁ BÁBOVKA
2 vejce
200 g cukr krupice
150 g másla
3-5 zralých banánů (mohou být přezrálé)
1 dl vody
300 g polohrubé výběrové mouky
1 čajová lžičky sody
1 čajová lžička prášku
do pečiva
100 g vlašských ořechů |
|
|
VÁNOČNÍ PERNÍKOVÁ
2
hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku oleje
1,5 hrnku mléka
2 vejce
2 lžíce kakaa
prášek
do perníku
kokos na vysypání formy
poleva:
1 bílek
200g moučkového cukru
šťáva z jednoho citronu
badyán
|
|
|
ASFALTOVÁ JABLEČNÁ
vejce
200g tuku
100g cukru moučka
vanilkový cukr
250g hladké mouky
1lžička kypřícího prášku
trochu mléka
6 zralých jablek odrůd Rubinola/Goldspur Red
120g cukru krystal
120g másla |
|
|
TVAROHOVÁ BÁBOVKA
250g polohrubé mouky
3 vejce
250g tuku (máslo
nebo hera)
250g cukru (krystal)
250g tvarohu (ve vaničce)
prášek do pečiva |
|
|
PŘIPÁLENÝCH OSM
4 vejce
1/2 másla
25 dkg cukru moučka
30 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1/8 l mléka |
|
|
OPILÁ BÁBOVKA
1 hrnek tmavého cukru
0,5 hrnku polohrubé mouky
2 hrnky mletých vlašských ořechů
0,5 hrnku rumu
1 hrnek mléka
0,5 hrnku kakaa
3 celá vejce
125g másla
kypřící prášek (nejlépe z countrylife)
špetka soli
tuk a strouhanka
na vysypání
|
|
|
ČOKOŘECHÁČ
200 g másla
250 g
cukru krystal
vanilkový cukr
5 žloutků
120 g polohrubé mouky
kypřící prášek
sníh z 5-ti bílků
citronová kůra z 1 citronu
skořice na špičku nože
180 g mletých vlašských ořechů
100 g nadrobno nasekané čokolády
strouhanka na vysypání |
|
|
NAROZENINOVÝ CHLEBA
500 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky kmínu
2 dkg droždí
půl silnějšího krajíce chleba namočeného
ve vodě
125 ml vody + 0,5 žičky cukru
lžička oleje
uděláme kvásek
vypracujeme těsto - necháme vykynout
formu vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou
|
|
|
ČOČKOVÁ SEKANÁ
40 dkg uvařené čočky
- lepší je červená
20 dkg hub
2 lžíce oleje
tymián
15 dkg pórku
3 plátky toustového chleba
150 ml smetany
2vejce
12 dkg blaťáckého zlata
10 dkg ementálu
nebo čedaru
sekaná petrželka
sádlo na vymazání formy + strouhanka |
|
|
ZEBRA
4 vejce
1 šálek cukru
1 šálek oleje
1 šálek mléka
1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
strouhaná kůra z jednoho dobře omytého citronu
2 šálky hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička rozpustného
espressa nebo kávy
4 lžíce kakaa |
|
|
HRNKOVÝ EXPRES
1,5 hrnku polohrubé mouky
0,5 hrnku pohankové mouky
0,5 hrnku cukru krupice
1 hrnek mléka
0,5 hrnku oleje
2 vejce
vanilkový cukr
prášek do pečiva
1 lžíce kakaa
nasekané ořechy - dle chuti
rozinky - dle chuti (není nutné)
trochu rumu
trochu BIO citronové kůry |
|
|
BÁBOVKA PRO NEROZHODNÉHO PŘÍTELE
40 dkg polohrubé mouky
2 dcl rozpuštěného másla
2 dcl vlažného mléka
13 dkg cukru krupice
1 prášek do pečiva
4 vejce
3 lžíce holandského kakaa
trochu nastrouhané citrónové kůry
z chemicky neošetřeného citrónu |
|
|
SEKANÁ
1,5 kg mletého masa
3 vejce
cibule
česnek
špenát
sůl
pepř
majoránka
strouhanka
sádlo na vymazání formy
|
|
|
ŠLEHAČKOVÁ BÁBOVKA
4 vejce
200g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 šlehačka (33%)
300g hladké mouky
1 prášek do pečiva
hořká čokoláda
rozinky
mandle či ořechy
(nejlépe mleté) |
|
|
SLANÝCH 16
1 pytlík těstovin uvařených ve slané vodě
uzené maso - cca 30 dkg
čtyři vejce
půl hrnku mléka
sádlo na vymazání
|
|
|
ANDĚLSKÁ BÁBOVKA
100 g másla, změklého
+ na vymazání formy
200 g třtinového cukru
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
300 ml smetany
80 g nasekaných vlašských ořechů
60 g nasekané čokolády
300 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku
do pečiva
80 g krupicového cukru
(k bílkům)
kokos na vysypání formy |
|
|
BÁBOVKA SAVOY
máslo a hrubá mouka
na vysypání formy
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
280 g másla
280 g moučkového cukru + trocha na poprášení
250 ml smetany
ke šlehání
360 g polohrubé mouky
1 sáček vanilinového cukru
100 g vlašských ořechů, nasekaných
1 sáček prášku do pečiva
150 g nugátu
nebo mléčné čokolády, nasekané
30 g kakaa |
|
|
TVAROHOVÁ
S KOUSKY ČOKOLÁDY
3 hrnky polohrubé mouky
1/3 kostky másla
1 hrnek moučkového
cukru
1 tvaroh
3 vejce
kousky čokolády
1 sáček prášku
do pečiva
mléko podle potřeby
strouhanka na vysypání formy
|
|
|
|
|
copyright © 2010 - 2012 jana černá |